woensdag 2 februari 2011

'r' wordt 'd'

Heeft u het ook gemerkt, op tv en op de radio? Steeds meer mensen beginnen een 'd' uit te spreken op de plek waar normaal een 'r' hoort te staan in een woord. Zo wordt het woord 'terug' op tv steeds vaker uitgesproken als 'tedug'. En 'krijgen' wordt 'kdijgen'. Het schrikbarende is dat ik het nu ook bij goede vrienden hoor gebeuren!...
Van een logopediste hoorde ik laatst dat dit wel een heel opmerkelijke ontwikkeling is. Zij kwam oorspronkelijk uit Brabant en had dus geen 'rollende r', maar een zogenaamde 'huig-r'. Die hoor ik hier in Breda bijvoorbeeld terug in de naam van mijn dochter Myrthe, wanneer deze wordt uitgesproken door een echte Bredase (of Bredanaar). Het wordt dan een soort van 'Myghthe..' (en als dat te veel opvalt slaat het om in een overdreven 'Gooische r', en  hoor je dus 'Meeerrrte'.
Die logopodiste moest een rollende r gaan leren of een zogenaamde 'tongpunts-r' (logische naam, probeer maar eens een rollende r...). Om dat goed onder de knie te krijgen mocht ze oefenen met de woorden 'Prinsen en prinsessen' en die mocht ze dan eindeloos op de fiets gaan herhalen als 'Pdinsen en pdinsessen' om die punt van die tong maar wat actiever in het spel te betrekken..
Laten wij dus niet het spel achterstevoren gaan spelen, we gaan vooruit!..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten